Monday, May 19, 2014

Talonmme pihalla kasvaa monta vanhaa puuta

Pitäisikö viedä saniaiset seinustalta evakkoon? Kohta tulee raksatelineet ja saniaiset ovat mennyttä tältä kesältä. Olemme kasvanaat henkisesti erilleen, tämä puutalo ja minä. Olen koko ajan miettinyt että tämä talo on kirottu ja vihamielinen. Kauhulla ajattelen nuoria ihmisiä jotka mestaroivat ja pahoinremontoivat taloa; jotakin tapahtuu varmasti. Minusta näitä vanhoja taloja ei saisi remontoida turhaan. Vanhan asumisen jälkiä ei saisi häivyttää ja modernisoida liian rajusti.
Sama koskee pihasuunnitelmia. Jos talon pihalla kasvaa monta suurta ja vanhaa puuta, niin ei siinä kyllä paljon kukkaset kukoista. Nurmikko kuloutuu tai mätänee aika pian. Joku epäili että nurmikko on myrkytetty joskus. Ehkä onkin.

Puun latvat tavoittelevat taivasta: Ukkosen jälkeen raikas sää ja huuhtoutuneet lehdet tuoksuvat puhtaalle.


Vanhan talon ikkuna peilaa puita ja taivasta. Jos nuo ikkunat saavat lähteä, lähtee joku muukin. Suojellun alueen taloja ei saisi korotella eikä ulkoista kuvaa muuttaa.

Tällä alueella asutaan lähekkäin. Lonttisen puutalot ovat tiheään rakennetut. Meidän talomme on vanha rautatieläisten talo. Toisin kuin Pohjolassa, tontti on oma. Olen joskus ajatellut ja päätellytkin että taomme ylin kerros on jälkeen päin rakennettu. En tiedä miksi.


Puun kaarna on vanhaa ja puu itse paksu; paljon nähnyt lehmus. Puilla on sielu ja mitä vanhempi puu on, sitä sielukkaanpi se on.
Jos kiinnostusta on, vastaan kyselyihinkin.

No comments: