Saturday, February 20, 2010

Pääsiäismunien värjäystä...

Pääsiäismunien värjäys on yllätyksellistä puuhaa. Koskaan ei tiedä millainen on lopputulos. Illalla luvattiin lumimyräkkää; sellaista oikeaa myräkkää, ei mitään sievää hiutaletanssia. Kannoin polttopuita sisälle. Kattiloissa kupsli vesi. Laskin ehjät munankuoret kattiloihin. Sinisille omansa, punaruskeille omansa ja punaisille. Keltaisen värin kanssa on aina ongelmia. Keltainen epäonnistuu lähes aina ja sitten jälkiliemissä niistä tulee vihreitä ja lopuista kummallisen värisiä. Ripustan valmiit munat pääsiäisenä kattoon roikkumaan.

Sipulinkuorilla saa lämpimän ruskeita sävyjä, melkein punaista. Yllätyn, koska munien joukossa on yksi jadevihreä. Kanariankeltainen oli yhteytynyt siniseen. Siniset ovat heleän sinisiä, melkein liian kauniita. Nuhruisia ei onneksi tullut yhtään tällä kertaa.

Ulkona tuulee rajusti. Yö alkaa kohta, uunin kylki on kuuma. Ei haittaa vaikka sähköt katkeaisivat. Viikolla äitini soitti ja onnitteli syntymäpäivän johdosta. Olin unohtanut koko jutun. On hyvä että edes joku on ajantasalla.

4 comments:

Anonymous said...

Mitä muita värejä käytit? Mitä muuta kuin sipulin kuoria voi käyttää väriaineena? ja jos laittaa punaisen sipulin kuoria tuleeko niistä silloin punaisempi väri kuin keltasipulin kuorista?

Mataleena said...

Punakaalista sinistä. Pinaatista vihreää. Keltaista keltaisista mausteista. Punajuuresta pinkkiä. Punasipulista violettia tai tumman punaista. Melkein mikä tahansa väri käy. Etikkaa täytyy laittaa väriveteen ruokalusikallinen ainakin. Kokeilemalla saa erilaisia tuloksia. Jämähtynyt punkku on hienostunut väri. Hennakin käy, jos on jäänyt nurkkiin lojumaan. Munat kannattaa pestä ennen värjäystä. Väri tarttuu paremmin.

Anonymous said...

Mitähän väriä seurakunnassa käytetään kun pääsiäisyön palveluksen lopussa jaetut munat ovat niin hienon punaisia?

Anonymous said...

Kreikasta tuodulla värillä.