Wednesday, August 19, 2009

Dostojevski ei ole muodissa nykyään

Dostojevski ei ole muodissa nykyään. Dostojevskiä lukevat ne jotka vapaasta tahdosta lukevat hänen kirjojaan, eivät ne jotka lukisivat, jos hän olisi trendikäs, ja olisi trendikästä lukea häntä.

Ei ole ollut trendikästä aikoihin tutkia itäistä kulttuurihistoriaa. Virallisesti Suomessa ei ole kuin läntistä kulttuurihistoriaa. Ihmettelen keskiajan kulttuurin tutkimusta. Meillä on pilvin pimein läntistä tutkimusta, mutta Suomen itäinen kulttuurihistoria on kyllä lähes kuoliaaksi vaiettu asia. Väitän että poliittiset asenteet vaikuttavat edelleenkin, jos ei näkyvästi, niin piilotajuisesti. Idässä on muutakin kuin itkuvirsiä ja loitsuja, ollenkaan väheksymättä niitä. Eikä bysantin kulttuurikaan ole hämärää, ei niin hämärää etteikö sitä voisi tutkia.

Ei ole trendikästä ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, vaikka syytä olisi enemmän kuin vuosiin. On paljon mukavampaa kirjoittaa omasta minästään kuin vallitsevista oloista. Kysymys ei ole hyvästä käytöksestä, vaan välinpitämättömyydestä.

1 comment:

Anonymous said...

Tutkimussuunnat ja kohteet määräytyvät johtavan professorin mukaan. Jos professotin alue ja mielenkiinnon kohde on vaikkapa "papyan kulttuuri" niin laskelmoiva ja etenemiskykyinen opiskelija tarttuu aiheeseen ja tutkii innolla juuri sitä. Ei ole kovin viisasta tutkia muuta kuin trendiä aihetta. tai jos palaa kiinnostuksesta johonkin muuhun aiheeseen niin se on oma valinta.