Monday, February 28, 2011
Kalevalan päivänä 2011
Osasi orava juosta, pöyhtöhäntä pyörähellä,
pian juosta matkan pitkän, välehen välit samota,
salon poikki, toisen pitkin, kolmannen vähän vitahan
mieluisahan Metsolahan, tarkkahan Tapiolahan.
Elias Lönnrot, Kalevala, KAHDESKYMMENES RUNO
Orava on paikallinen. Kirjan kansikuva on Petroskoissa julkaistusta Kalevalasta. Nyt on Kalevalan päivä. Aamulla katsoin Kieslowskin elokuvan Veronican kaksoiselämä. Minusta se on hänen paras elokuvansa ja se liikutti minua taas kerran. Myytit ja tarinat ovat yleismaailmallisia ja ne elävät ikuisesti; ovat ikuisia ja muuttumattomia. Lapset oivaltavat Kalevalan tarinat heti. Viime vuonna annoin kummipojalleni (nyt 6v.) Kalevalan ja nyt Lapsille kirjoitetun Odysseuksen tarinat. Hän on ollut innostunut noista tarinoista. Odysseijan lapsille löysin Pienestä kirjapuodista Turusta. Oli viimeinen kappale, ellei uutta painosta oteta.
Kävelin joen jäällä ja taas joki puhui omaa halkeilevaa ja rusahtavaa puhettaan. Kuukauden kuluttua joki on varmaankin jäätön ja puhuu toisella tavalla. Olen varma että vesi liikkuu lumen ja jään alla.
Teoksen julkaisemista ovat tukeneet Niilo Helanderin säätiö ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Petroskoissa Eino Kiuru ja Armas Mishin
Kuvat T.G. Jufa ja M.M. Jufa 1998
Thursday, February 24, 2011
Hanki elämä, älä kysy lupaa
Rautalangasta väännetys ristikon takaa on hankala hankkia mitään.
Onko tarkoistus että aina pitää anoa lupaa. Entä kun sitä ei koskaan saa?
Ratapihankadun linja-autoaseman läheisyydessä olevat purku-uhan alaiset puutalot seisovat ryhdikkäinä. Terveenoloisia taloja ovat, vaikka näyttävätkin hieman ränsistyneiltä. Ajallemme tyypillistä pinnallista ajattelua on, että ihailemme kaunista pintaa, unohtaen perustuksen lujuuden. Hyvälle talolle on ominaista sen terve perustus. Kaunis pintaremontti ei paljon auta jos perustuksissa muhii tuho. Ennen vanhaan osattiin rakentaa hyvin, nykyään tuntuu olevan rakentamisen taito kadoksissa, sillä uusia kerrostaloja on jouduttu korjaamaan jo vuosi rakentamisen jälkeen.
Wikeströmin talon makasiinin tuhon hetket
Wikeströmin talon makasiinin tuhon hetket lähestyy vääjäämättä. Rakennusten lopullinen ratkaisu toteutuu. Tällaisia vanhoja taloja ei enää osata rakentaa. Niiden tuho on peruuttamatonta. Ei voi muuta sanoa tämänkään rakennuksen haudalla kuin: Kolmantena päivänä hän nousi ylös. Jokainen saa käsittää tämän haluamallaan tavalla.
Kaupunkikuva muuttuu, soisin sen muuttuvan vähemmän väkivaltaisesti ja tuhoavasti. Betoni ei ole hyväksi ihmisen mielelle, varsinkin jos sitä on liikaa.
Label: Wikeströmin talo, Sininen Talo, Turun Kulttuuripääkaupunki 2011
Wednesday, February 23, 2011
Wikeströmin talon kuolonkolina
Tänään keskipäivällä, kun aurinko oli utuverhoutunut ja pakkanen nipisteli poskipäitä, Sinisen talon raunioilla kuului kuolinkolinaa. Viimeinen alakerran ikkunaraamit huojuivat viimassa. Talonsyöjäkoneen leuat järsivät kivijalkaa.
Turun kaupungin tuho-operaatio lienee onnistunut ja kyseenalaista mainetta on tullut kulttuurikaupunki vuonna 2011. Kulttuurikaupunkiuden ehtona on että kaupungissa suojellaan ja vaalitaan jo olevaa kulttuuria. Tähän kulttuuriin kuuluvat myös kaupunkikuvan moninaisuus ja säilyttävyys. Rakennustaide ja rakennustaiteen suojelu. Ehkä pitäisi valittaa Brysseliin kaikista kulttuurituhoista, joita kulttuurivuoden aikana tapahtuu. Sinistä taloa se ei tuo takaisin mutta ehkä se hillitsee tuhovimmaa jatkossa.
Art Deco-makasiini on todella viehättävä rakennus. Sen historiasta ja käytöistä saimme tietoa vanhoilta turkulaisilta jotka olivat tulleet mielenilmaisupaikalle. Tätäkin rakennusta olisi voinut hyödyntää monella eri tavalla.
Monday, February 21, 2011
Uhatut talot 2
Strandellien talot Koulukadun ja Eerikinkadun kulmauksessa edustavat uusrenesanssia rakennustyyliä. Soisin kernaasti että nämä talot säilytettäisiin. Eletään Euroopan kulttuuripääkaupungissa, vaikka ei kyllä uskoisi kun katsoo mitä Siniselle talolle tehtiin.
Art Deco-makasiinirakennus seisoi vielä pystyssä kun päivällä kävelimme purkupaikan ohi. Kuva alla:
Friday, February 18, 2011
Sydämenlyöntejä Sinisen talon tuhossa 3
Viimeinen päivä talon luona. Pakkasta ja viimaa piisaa. Julkisivun purkaminen siirtyy maanantaihin. Erkkeri purettiin heti aamulla ja purkaminen taltioitiin kuvallisesti. Jotkut saivat mukaansa yksityiskohtia vuosisadan alun rakentamisesta. Haikeaa, haikeaa. Suomesta ja Turusta puuttuvat eurooppalaiseen kulttuuriin kuuluvan rakennustaiteen säilyttämisen raditio. Sininen talo olisi voitu sulauttaa uudenpaan rakentamiseen. Näin olisi säilytetty ja elävöitetty kaupunkikuvaa.
Alla lista Turun kaupungin valtuuston jäsenistä jotka äänestivät Sinisen talon tuhoamisesta:
Ulla Achren (rkp)
Riitta Eklund (sdp)
Ruth Hasan (sdp)
Kaija Helin (vas)
Jorma Hellsten (sdp)
Raimo Huhtanen (vas)
Mia Kola (kok)
Ilkka Kanerva (kok)
Timo Kari (kok)
Marjukka Karttunen (kok)
Pirkko Keskinen (kok)
Veikko Keto (kok)
Leena Koikkalainen (sdp)
Pentti Korhonen (Kok)
Seppo Koski (kok)
Tuomas Skyttä (kok)
Linda Langh (kok)
Mika Maaskola(sdp)
Olli Manni (kok)
Jukka Mikkola (sdp)
Pirkko Mikkola (sdp)
Petter Orpo (kok)
Pertti Paasio (sdp)
Kirsti Paasio (sdp)
Maija Perho (kok)
Mirja Pitkänen (kok)
Kjell Lundan ( sdp)
Jouko Narvamaa (kok)
Timo Nurmi (sdp)
Maria Puhakka (kok)
Heikki Pälve (kok)
Aleksi Randelin (kok)
Anton Rönholm (sdp)
Pekka Ruola (kok)
Pentti Sokajärvi (kok)
Mika Stepanof (sdp)
Heikki Talvitie (sdp)
Henry Toivari (sdp)
Kristel von Frenckel-Ramberg (rkp)
Onko kaupungissamme kerrostunutta korruptiota? Kusettavatko virkamiehet rakennus-ja kaavoituslautakuntaa? Tätä pitäisi tutkia todella.
Seuraavassa linkissä on Puu ja Talo - sivuston kuvia:
http://www.koivuharju.fi/puujatalo/wikestrom.htm
Turun kaupungin valtuutetuille pitäisi järjestää pakollinen kurssi Turun arkkitehtuurista ja kulttuurihistoriasta yleensä. Epäilen vahvasti heidän yleissivistystään.
Label: Wikeströmin talo
Thursday, February 17, 2011
Sydämenlyöntejä Sinisen talon tuhossa 2
Toinen purkupäivä oli kylmä ja viimainen. Purkupeto jyrsi tiiliseinää talon uudemmassa päädyssä. Hirret pinottiin omiin kasoihin, samoin muu arvokas aineisto. Olisi varmaankin ollut järkevää säilyttää koko talo. Huomenna puolenpäivän tietämillä alkaa julkisivun purku. Tarkoitus lienee ottaa talteen erkkerin arvokkaat ikkunat ja muu arvokas. Siitä mihin tarkoitukseen ne menevät ei ole tietoa.
On ollut mielenkiintoistoisia keskusteluja tavallisten turkulaisten kanssa. On vaadittu niiden kaupungin päättäjien nimiä julki jotka päättivät tästä kulttuurituhosta. Huomenna on informaatiota tästäkin asiasta. Muutamat vanhat turkulaiset ovat itkeneet ja toiset kironneet tapahtuntta. On ollut muutama porvarisrouva päinvastaistakin mieltä. He kuulunevat kulttuurishamppanja eliittiin ajatuksineen. Kaiken kaikkiaan päällimmäisenä on huolestuneisuus kaupunkikuvasta ja Turuntauti epidemiasta päättäjien ja gryndereiden keskuudessa.
Kulttuuri pääkaupungin imagoon luulisi kuuluvan kulttuurin suojelu, ei tuhoaminen.
Label: Wikeströmin talo, Sininen talo
Wednesday, February 16, 2011
Sydämenlyöntejä Sinisen talon tuhossa
Aamun pakkasessa olimme seuraamassa klo 8.00 Sinisen talon lähistöllä mitä tapahtuu. Lehdistöä oli kiitettävästi paikalla. Talosta tyhjennettiin arvokkaat ikkunat koulukadun puolelta ja ovet, joita ei enää mistään muualta saisi. Entisöijäryhmä tallensi nämä asiat.
Klo 10.00 kuiskasi eräs duunari, että iltaan mennessä kaikki on ohi ja talosta on ainoastaan kuvia muistissa ja kirjojen sivuilla. Sitten alkoikin alasjyrsintä Myllysillan junttapaalun sydämenlyöntien tahdittamana. Taas katosi Turun rakennusten kulttuurihistoriaa ikuisesti.
Labels: Wikeströmin Talo Turussa
Tuesday, February 15, 2011
Mielenilmaisu Sinisen talon puolesta
Meidän Turku ry järjestää keskiviikkona aamulla klo 8.00 mielenilmaisun Sinisen talon puolesta. Mielenilmaisu jatkuu iltapäivään asti Sinisen talon luona. Taloa aletaan purkaa näinä päivinä. Tarkkaa purkamisaikaa ei ole ilmoitettu ja siksi taloa tarkkaillaan. Informaatiota löytyy Turun Sanomien nettiuutisista.
Purkupäätöksen takana ovat kaupunki ja oikeuslaitos, ei niinkään omistaja. Kaupunki ei hyväksynyt yhdistyksen tekemää aloitetta Sinisen talon siirtämiseksi satamaan, eikä myöntänyt 400.000 euron avustusta.
Hyvää kulttuuripääkaupungin vuotta vaan kaikille!
Labels: Wikeströmin Talo Turussa, Sininen talo
Saturday, February 12, 2011
Tärkeää ja vähemmän tärkeää
Harkitsen vakavasti Helsingin Sanomien tilaamattomuutta jatkossa. Asioilla on suhteet toisiinsa nähden. On tärkeitä ja vähemmän tärkeitä asioita. Minusta se, että Nokialla tapahtuvien muutosten vuoksi jäänee työttömäksi noin 10.000 ihmistä Suomessa, on vakava uutinen, ei se, mitä kukakin on mahdollisesti puhunut kenenkin kanssa. Jotenkin tuntuu ettei mediaa liikuta ihmisen hätä ja huoli tulevaisuudesta ja se, että Nokia mahdollisesti ei enää ole suomalainen yritys.
Eu:n talousuudistuksesta voisi myös keskustella. Se olisi vähintä mitä voisi vaatia.
Pimenevässä illassa, hiipuvan kakluunin edessä istuen, toivoisin medialta hieman harkintaa uutisoinnissa.
Eu:n talousuudistuksesta voisi myös keskustella. Se olisi vähintä mitä voisi vaatia.
Pimenevässä illassa, hiipuvan kakluunin edessä istuen, toivoisin medialta hieman harkintaa uutisoinnissa.
Thursday, February 10, 2011
Jotakin liikahti, luulen
Turun Ruotsalaisen teatterin kahvila oli täynnä kiinnostuneita kaupunkilaisia kuuntelemassa mitä kuuluu Kaskenkatu 15:sta pihan nikkarijugend talon ja kadun varren empiiretalon kohtaloon. Turunmaan sairaala tarvitsee laajennuksensa. Se tuli selväksi.
Kuvassa oikealla Ruotsalaisen Teatterin kahvion kattovalo.
Kukaan ei kiellä sairaalan tarpeellisuutta, mutta miten laajennus tapahtuu, on toinen juttu. Säätiön perustajan kunnia-ajatus oli köyhien sairaalahoidon mahdollisuus Turussa. Tuolloin Turussa sairaanhoitoa nauttivat etuoikeutetut, varakkaat henkilöt.
Puheenvuoroissa kävi ilmi että keskustelussa ja asioista tiedottamisessa olisi toivomisen varaa.
Kukaan ei varmaankaan halua että mennään valitusten tielle, sillä se tietäisi vuosien viivästystä, oli lopputulos mikä hyvänsä.
Luulen että neuvottelut ovat nyt tie ratkaisuun. Jotakin tuntui liikahtaneen neuvottelujen suuntaan. Puhuvuus ja keskustelevuus on aina parempi kuin hiljaisuus.
Näin Euroopan kulttuuripääkaupunkilaisena toivoisin kulttuurin voittavan tässäkin asiassa.
Kuvassa oikealla Ruotsalaisen Teatterin kahvion kattovalo.
Kukaan ei kiellä sairaalan tarpeellisuutta, mutta miten laajennus tapahtuu, on toinen juttu. Säätiön perustajan kunnia-ajatus oli köyhien sairaalahoidon mahdollisuus Turussa. Tuolloin Turussa sairaanhoitoa nauttivat etuoikeutetut, varakkaat henkilöt.
Puheenvuoroissa kävi ilmi että keskustelussa ja asioista tiedottamisessa olisi toivomisen varaa.
Kukaan ei varmaankaan halua että mennään valitusten tielle, sillä se tietäisi vuosien viivästystä, oli lopputulos mikä hyvänsä.
Luulen että neuvottelut ovat nyt tie ratkaisuun. Jotakin tuntui liikahtaneen neuvottelujen suuntaan. Puhuvuus ja keskustelevuus on aina parempi kuin hiljaisuus.
Näin Euroopan kulttuuripääkaupunkilaisena toivoisin kulttuurin voittavan tässäkin asiassa.
Tuesday, February 8, 2011
Tapahtuu Turussa
Turun Audiovisuaalinen Elokuva-arkisto aloitti eilen, maanantaina, esitykset Puutarhakadun auditoriossa. Ohjelmisto on korkeatasoista taas kerran.
Torstaina 10.02.2011 klo 18.00 Ruotsalaisen Teatterin yläkahvilassa keskustellaan asiantuntijoiden alustamana Kaskenkadun puutalojen säilyttämisestä, tilanteesta ja historiasta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. (Aurakadun puolelta sisälle.) Tilaisuus on kaksikielinen.
Aineiston kerääminen on työlästä ja kadut liukkaita kävellä. Mutta haitanneeko tuo valammiissa muailimassa mittään.
Luen parhaillaan Erik Wahlströmin Kärpäsenkesyttäjää. Toisena luettavana Dostojevskin Karamazovin veljekset; pääsiäinen lähestyy taas kerran.
Torstaina 10.02.2011 klo 18.00 Ruotsalaisen Teatterin yläkahvilassa keskustellaan asiantuntijoiden alustamana Kaskenkadun puutalojen säilyttämisestä, tilanteesta ja historiasta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. (Aurakadun puolelta sisälle.) Tilaisuus on kaksikielinen.
Aineiston kerääminen on työlästä ja kadut liukkaita kävellä. Mutta haitanneeko tuo valammiissa muailimassa mittään.
Luen parhaillaan Erik Wahlströmin Kärpäsenkesyttäjää. Toisena luettavana Dostojevskin Karamazovin veljekset; pääsiäinen lähestyy taas kerran.
Subscribe to:
Posts (Atom)